Contact

Telefoonnummer voor alle sociale teams
in Borger-Odoorn (gratis):

0800 2009

Dit nummer is bereikbaar op
werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur.

Normale letters

Aanpassing woning

Ook als u beperkingen hebt, moet u normaal gebruik kunnen blijven maken van uw huis. Ondervindt u problemen, bijvoorbeeld bij het traplopen, het opstaan bij het toilet of het koken van de maaltijd? Vaak zijn er mogelijkheden om uw huis zo aan te passen dat het voor u weer geschikt is. Dat kunnen grote, maar ook kleine, eenvoudige aanpassingen zijn.

Zelf eenvoudige aanpassingen doen

Met vrij simpele aanpassingen verkleint u het risico om te vallen en kunt u gemakkelijker ergens bij. Bijvoorbeeld door uw keukenkastjes anders in te delen. In de badkamer en het toilet kunt u hulpmiddelen bevestigen die houvast geven bij het zitten en opstaan, zoals handgrepen en een verhoogd toilet.

De drempel bij uw voordeur kunt u weg halen of er een plaat overheen leggen. U kunt er dan makkelijker met uw rollator of rolstoel overheen.

Voor sommige aanpassingen hebt u de hulp van anderen nodig. U kunt hiervoor bijvoorbeeld hulp vragen van uw familie of van iemand bij u in de straat. Daarnaast kunt u mogelijk een klusjesman tegen betaling inschakelen, bijvoorbeeld voor het lager hangen van keukenkastjes. Een klussendienst kan u hierbij ook adviseren en helpen.

Lukt het niet zelf?

Lukt het u niet om zelf een aanpassing te regelen, via familie, buren of tegen betaling? Dan kunt u contact zoeken met het sociaal team in uw buurt. De medewerker van het sociaal gaat dan met u in gesprek en bekijkt uw situatie. Daarbij kijkt de medewerker altijd eerst naar andere mogelijkheden. Misschien wordt een hulpmiddel via de zorgverzekeraar vergoed of zijn er voorzieningen die u zelf kunt aanschaffen, zoals een verhoogd toilet of handgrepen bij de douche of in het toilet.

Zijn er toch andere aanpassingen nodig, dan bekijkt de medewerker samen met u welke aanpassingen voor u de beste oplossing bieden. Denk bijvoorbeeld aan een verhuiskostenvergoeding, een tillift (om vanuit uw bed in uw rolstoel te komen), het verbreden van uw deuren, het aanpassen van de badkamer of grotere aanpassingen aan uw huis.

Verhuizen

Soms is het te duur of niet mogelijk om een huis aan te passen en is verhuizen naar een beter geschikte woning een goede oplossing. Veel mensen verhuizen op latere leeftijd al uit voorzorg, bijvoorbeeld omdat ze moeite krijgen met traplopen.