Contact

Telefoonnummer voor alle sociale teams
in Borger-Odoorn (gratis):

0800 2009

Dit nummer is bereikbaar op
werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur.

Normale letters

Hulpmiddelen

Als u een beperking hebt is het lastig om ergens te komen. Lopen of fietsen naar bijvoorbeeld de supermarkt in de buurt kan een hele onderneming zijn. Of u bent bang uw evenwicht te verliezen en durft daardoor niet meer met de bus of de trein te reizen.

Om toch mobiel te blijven en ergens te kunnen komen, kunt u zelf een rollator of een fiets met trapondersteuning aanschaffen. U kunt ook hulp vragen aan familie of bij iemand in uw straat of dorp. Dat kan ook een vrijwilliger zijn die met u een ommetje maakt.

Mogelijkheden

Als u ook met de gebruikelijke hulpmiddelen als een rollator of fiets met trapondersteuning niet geholpen bent, kunt u hulp vragen bij het sociaal team. Een medewerker kijkt dan samen met u in een thuisgesprek naar de mogelijkheden. Dat kan bijvoorbeeld een duofiets zijn, een scootmobiel of in uitzonderlijke gevallen een aanpassing aan uw eigen auto.

Voor vervoersvoorzieningen betaalt u een eigen bijdrage. De hoogte hiervan is soms afhankelijk van uw inkomen.

Een rolstoel nodig?

Als u door uw beperking niet of nauwelijks kunt lopen en u daardoor zittend moet verplaatsen, kan een rolstoel een oplossing zijn. Als u bijna elke dag een rolstoel nodig hebt, kunt u in aanmerking komen voor een eigen rolstoel.

Hebt u maximaal een half jaar een rolstoel nodig, dan kunt u gebruik maken van een hulpmiddelencentrum. U kunt hiervoor contact opnemen met het sociaal team in uw buurt. De medewerker gaat met u in gesprek om uit te zoeken wat precies het probleem is. In overleg met u kijkt de medewerker waarvoor u de rolstoel nodig heeft. Er zijn namelijk ook andere instanties die een rolstoel kunnen toekennen. Hebt u bijvoorbeeld alleen een rolstoel nodig om te kunnen werken, dan moet het UWV de aanvraag behandelen. Is de rolstoel nodig voor gebruik in het dagelijkse leven, dan regelt de gemeente dit. U kunt hiervoor terecht bij het sociaal team.

Als u in aanmerking komt voor een rolstoel, kunt u een rolstoel in bruikleen krijgen of met een pgb zelf een rolstoel aanschaffen. Bij het toekennen van de rolstoel kijkt de medewerker van het sociaal team ook naar uw persoonlijke situatie. Bijvoorbeeld of uw woning geschikt is voor rolstoelgebruik.