Contact

Telefoonnummer voor alle sociale teams
in Borger-Odoorn (gratis):

0800 2009

Dit nummer is bereikbaar op
werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur.

Normale letters

Persoonsgebonden budget

Het persoonsgebonden budget (pgb) is een geldbedrag waarmee u zelf de zorg kunt inkopen die u nodig hebt. Het kan gaan om intensieve zorg, begeleiding, persoonlijke verzorging, persoonlijke verpleging, hulpmiddelen en voorzieningen. Met een pgb bent u in principe vrij om zelf uw zorgverleners te kiezen en in te huren.

Het verschil tussen een pgb en zorg in natura

Een andere mogelijkheid is zorg in natura. Zorg in natura is de hulp die door zorginstellingen wordt geleverd, bijvoorbeeld thuiszorgorganisaties. De zorgaanbieder bepaalt dan welke zorg u krijgt en hoe. De zorgaanbieder regelt dan ook de administratie voor u. U maakt duidelijke afspraken over de manier waarop u zorg krijgt. Vaak is daarin veel mogelijk. 

Met een persoonsgebonden budget bepaalt u zelf welke zorgverleners u gaan ondersteunen en hoe u de zorg precies ontvangt. U regelt zelf de administratie. onder andere het afsluiten van het contract met uw zorgverlener. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) beheert uw budget en regelt de betaling van uw zorgverlener.

Pgb-test

Als u twijfelt of een pgb voor u geschikt is, kunt u de pgb-test doen. U kunt dit ook bespreken met het sociaal team in uw buurt. Voor hulp bij het aanvragen van een pgb kunt u gratis gebruikmaken van cliëntondersteuning. Geef dit dan aan tijdens het gesprek met het sociaal team.