Contact

Telefoonnummer voor alle sociale teams
in Borger-Odoorn (gratis):

0800 2009

Dit nummer is bereikbaar op
werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur.

Normale letters

Bijna schuldenvrij

Bennie en Linda maken voorzichtig plannen voor de toekomst. Nog een half jaartje in de schuldsanering en dan lacht het leven hen weer toe. Het waren zware jaren, maar ze zijn er goed uitgekomen.

Blij met kleine dingen

Kleine Tom van drie kijkt zijn moeder Linda aan met pretlichtjes in zijn ogen. Ze gaan samen naar de kinderboerderij. Geitjes aaien en spelen in de speeltuin. Dat vindt hij prachtig. En Linda geniet van haar ventje dat zo blij kan zijn met zulke kleine dingen. Ze trekt hem zijn vestje en schoentjes aan en samen wandelen ze de straat uit. Tom wijst naar de poes van de buren en rent een stukje vooruit. Poes vlucht snel een voortuin in.

Geen werk meer

Linda denkt ondertussen even terug aan de vervelende periode die nu bijna achter hen ligt. Bennie haar man, die in de bloei van zijn leven werkloos werd. En het nare bericht dat daar snel op volgde toen zij zelf te horen kreeg dat er geen werk meer voor haar was door alle bezuinigingen. Van twee fulltime banen naar een leven met een uitkering. Dat valt niet mee als je een hypotheek en persoonlijke leningen hebt. Een flinke maandelijkse last. Nooit was dat een probleem, ze verdienden samen een goed inkomen.

Nog meer schulden

Maar die tijd was voorbij en het ging dus ook niet lang goed. En ineens bleek Linda zwanger. Ze wilden heel graag samen een kindje. Maar hun zoontje bleek niet gezond. Ze gingen ziekenhuis in, ziekenhuis uit en ook dat kostte geld. Nog meer schulden. Ze konden de kosten niet meer opbrengen en vulden het ene gat met het andere. Er moest ingegrepen worden. Een bewindvoerder werd aangesteld en Bennie en Linda gaven hun financiën uit handen. Ze verwachten weer lucht te krijgen, maar ineens kwam de ene deurwaarder na de andere aan de deur. De bewindvoerder had hen opgelicht. Hij was er met hun laatste geld vandoor gegaan. De situatie leek uitzichtloos.

Het keukentafelgesprek

Het gezin ging de schuldsanering in. Drie jaar lang rondkomen van een klein bedrag, maar wel met het vooruitzicht dat daarna de schulden afgelost zijn. Toch was er geen opluchting. Ze zaten op elkaars lip, voelden zich nutteloos en reageerden zich op elkaar af. Hun huwelijk stond op springen.

Bennie stapte over zijn trots heen en mailde naar het sociaal team. Marten kwam op huisbezoek en voerde een keukentafelgesprek met Bennie en Linda. Alles werd besproken. De schulden, de zorgen om hun zoontje, hun huwelijksproblemen, het gemis aan een nuttige dagbesteding en het gevoel dat ze ten onder gingen aan hun eigen eerlijkheid.

Nieuw werk

Het balletje ging rollen. Voor Linda was er plek bij het dorpshuis waar ze kan helpen bij kinderactiviteiten op de woensdagmiddag en zaterdag. Heerlijk om er even uit te zijn en te doen wat ze leuk vindt. Ook Bennie vond weer invulling in zijn leven. Met de reserveringen vanuit de GKB kan hij zich weer uitleven in zijn sport: tafeltennis. En zijn enthousiasme leidde ertoe dat de club hem in het bestuur vroeg. Hij voelt zich weer nuttig. Marten helpt hem om te solliciteren en te kijken naar mogelijkheden voor nieuw werk. Dat komt er vast!

Linda zet Tom op de schommel en duwt hem. Hij kraait van plezier. En zij geniet van hem. Het komt goed.