Contact

Telefoonnummer voor alle sociale teams
in Borger-Odoorn (gratis):

0800 2009

Dit nummer is bereikbaar op
werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur.

Normale letters

Na jaren van depressies, heeft Sjoerd een baan!

De wekker gaat. Sjoerd staat op, kleedt zich aan, eet snel zijn brood en gaat de deur uit. Hij fietst naar de wijk waar hij samen met zijn collega’s aan het werk is. Deze week moet er gesnoeid worden. Hij is blij dat hij vandaag weer aan de slag kan.

Alleen zonder doel in zijn leven

Nog niet zo lang geleden zag zijn leven er heel anders uit. Sjoerd woonde altijd al bij zijn ouders thuis. Een paar jaar terug overleden ze, kort na elkaar. Hij bleef alleen achter zonder doel in zijn leven, want werk had hij niet. Sjoerd wilde graag werken, want daarvoor had hij immers ooit zijn opleiding gevolgd: weg- en waterbouw aan de MTS. In zijn dromen zag hij zichzelf grote werken opleveren en een succesvol bestaan leiden.

Overspannen en depressief

Maar hoe anders bleek de praktijk. Sjoerd kwam maar niet aan de bak en ging steeds meer aan zichzelf twijfelen. Om zich heen zag hij medescholieren succes hebben. Zij kregen de baan die hij zo graag had gehad. Uiteindelijk belandde hij via verschillende uitzendbureaus in diverse banen, die nooit lang duurden. En al die veranderingen, daar kon Sjoerd niet mee omgaan. Hij werd overspannen, depressief en kwam onder behandeling bij de GGZ. Een moeilijke tijd, want hij voelde zich minderwaardig en zijn zelfvertrouwen zakte onder het nulpunt. Hij bracht de dagen grotendeels in zijn bed door en kwam de deur niet meer uit.

Geen plaats bij het werkvoorzieningsschap

Tot overmaat van ramp vielen zijn ouders weg en vanaf dat moment stond hij er echt alleen voor. Hij had nog goede hoop dat hij bij het werkvoorzieningsschap aan de slag kon. Maar ook dat schoot niet op. De wachtlijst was lang en omdat hij het financieel niet slecht had na de erfenis van zijn ouders, was er niemand die zich nog om hem bekommerde. En toen kwam ineens ook nog de nieuwe participatiewet. Er veranderde van alles en voor Sjoerd was er geen plaats meer bij het werkvoorzieningsschap. Wat nu?

Iemand die naar hem luisterde

Hij had veel gehoord en gelezen over het sociaal team. Daar kun je terecht met al je vragen over zorg, ondersteuning én werk… Hij belde op en vroeg wat hij kon doen, want zelf wist hij het niet meer. Marie-José van het sociaal team ging bij Sjoerd op bezoek en ging met hem in gesprek. Wat deed hij graag en wat voor werk zou hij kunnen doen? Hij vertelde honderduit, want eindelijk was er iemand die naar hem luisterde en echt iets voor hem ging doen.

De perfecte baan

En wat gebeurde er na een paar weken? Marie-José kwam bij hem met een geweldig bericht: na wat praten en rondvragen hadden ze de perfecte baan voor hem gevonden! Sjoerd kon zijn geluk niet op. Eindelijk, na al die jaren kon hij aan de slag in de groenvoorziening. Hij vindt zijn werk geweldig en voelt zich veel beter nu hij ook zijn aandeel kan leveren aan de maatschappij. En zijn werkgever is blij met hem, want Sjoerd is een echte aanpakker!