Contact

Telefoonnummer voor alle sociale teams
in Borger-Odoorn (gratis):

0800 2009

Dit nummer is bereikbaar op
werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur.

Normale letters

Regelmatig een praatje

Lachend staat mevrouw van der Veen voor het raam te zwaaien. Ze ziet Hennie aan komen lopen, die vanmiddag even een kopje thee komt drinken. Ze kijkt er elke week weer naar uit.

Steeds eenzamer

Mevrouw van der Veen is 85 jaar en woont alleen. Haar man is alweer 16 jaar geleden overleden en sindsdien is haar wereldje toch wel klein geworden. Ze sleet haar dagen in haar huis, keek televisie of zat naar buiten te kijken. Soms zwaaide er iemand die langsliep en toevallig even opzij keek. Ze zag de uren voorbij tikken en ging zich steeds eenzamer voelen.

Zorgen om haar oude buurvrouw

Zo zagen de dagen van mevrouw van der Veen eruit voordat Esther van het sociaal team bij haar aanbelde. Esther vertelde haar dat buurvrouw Sinie bij het sociaal team langs was geweest. Ze maakte zich zorgen om haar oude buurvrouw die niet meer buiten kwam en altijd maar zo stilletjes voor het raam zat. Sinie heeft een drukke baan in de thuiszorg en vliegt van haar werk naar de kinderopvang en van de ene sportclub naar de andere met haar kinderen. Terwijl haar man Tom de hele week als vrachtwagenchauffeur onderweg is. Maar ze had wel opgemerkt dat haar buurvrouw zat te verpieteren in haar huis.

Bij het sociaal team langs

Dus op een dag toen ze haar jongste naar de peuterspeelzaal bracht, liep ze snel even langs het sociaal team in de MFA. Ze vertelde dat ze zich toch wel wat zorgen maakte om haar buurvrouw, maar zelf geen kans zag om even bij haar langs te gaan. Gelukkig namen ze haar dat bij het sociaal team niet kwalijk. Ze waren blij dat Sinie dit kwam melden. En zo ging Esther al snel even langs om te kijken hoe het met mevrouw van der Veen ging.

Regelmatig iemand op bezoek

Samen bespraken ze hoe mevrouw van der Veen weer wat meer plezier in haar leven zou kunnen vinden. Zou ze het leuk vinden als er regelmatig even iemand bij haar op bezoek zou komen om iets met of voor haar te doen? Misschien zou het sociaal team daar iets in kunnen betekenen. Dat zou wel heel mooi zijn, vond mevrouw van der Veen. Esther beloofde dat ze er werk van zou maken.  

Meer contact met de buren

En zo kwam Hennie op een dag met Esther mee. Hennie werkt vier halve dagen per week en had bij het sociaal team al een keer aangegeven dat ze best eens een middagje iets voor iemand zou willen doen. Dus Esther stelde haar voor aan mevrouw van der Veen. Het klikte tussen de dames en zo was snel geregeld dat Hennie elke dinsdagmiddag even bij haar op bezoek komt. Een kopje thee drinken samen en als het nodig is doet Hennie dan een schoonmaakklusje of iets anders voor haar. En mevrouw van der Veen krijgt door deze wekelijkse bezoekjes ook meer contact met de buren. Want als ze even in de deuropening staat om Hennie uit te zwaaien, is er regelmatig iemand die haar even groet of aanspreekt.

Een stuk opgewekter

Zo bood buurman Piet aan om elke donderdag een paar boodschappen voor haar mee te nemen als hij zelf naar de supermarkt gaat. Als hij dan terugkomt, drinkt hij nog een kopje koffie met haar. Ook Esther komt zo nu en dan nog even langs, gewoon om te kijken hoe het gaat. En soms belt de postbode aan en maakt even een praatje. Mevrouw van der Veen kijkt uit naar die momenten in de week. Haar dagen zien er nu heel anders uit en ze is een stuk opgewekter dan voorheen.